Nieuws

Cinema in tijden van Covid-19

De Belgische bioscopen zijn gesloten in het kader van de Covid-19 maatregelen. Kijkwijzer leeft mee met alle cinefielen, maar ook met iedereen die werkt in de film- en bioscoopsector, want dit is een bijzonder moeilijke periode voor hen. We hopen samen vol ongeduld op de heropening van de filmzalen.  

Cinema in tijden van Covid-19

De bioscopen heropenen!

Cinefielen hebben er reikhalzend naar uitgekeken en eindelijk is het zo ver: op 1 juli openen de Belgische bioscopen opnieuw de deuren voor het publiek.

De bioscopen heropenen!

Eén jaar Kijkwijzer in België

Een jaar geleden ging Kijkwijzer van start in de Belgische bioscopen. Sinds 8 januari 2020 krijgt elke film er een eigen leeftijdsclassificatie, gevolgd door pictogrammen over de inhoud. Op die manier is het publiek beter geïnformeerd over mogelijk schadelijke inhouden voor jongere kijkers.

Eén jaar Kijkwijzer in België

Pilootjaar 2020 onder de loep

Na één jaar Kijkwijzer, werd de filmexploitatie- en distributiesector bevraagd over de implementatie en het gebruik ervan in de Belgische bioscopen.
Pilootjaar 2020 onder de loep

Terug naar de bioscoop!

Op 9 juni heropenen de bioscopen met een bijzonder ruim aanbod en ook heel wat films voor jongere kijkers. Kijkwijzer helpt alle bezoekers bij hun filmkeuze, op basis van duidelijke pictogrammen.

Terug naar de bioscoop!

Un monde

De film Un monde van regisseur Laura Wandel is de Belgische inzending voor de Oscars van 2022. Un monde focust op de speelplaats als microkosmos en op de complexe dynamiek tussen kinderen die pesten, kinderen die gepest worden en kinderen die getuige zijn van pesterijen. De camera zit de jonge protagonisten op de huid en internationaal wordt de grote herkenbaarheid van deze film geprezen.

Un monde

Roken

Roken is schadelijk, maar maakte nog geen deel uit van de Kijkwijzercategorieën. Daar komt nu verandering in.

Roken

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Leeftijd 6

Het leeftijdsadvies 6 jaar is ontwikkeld om jonge kinderen te beschermen tegen enge en gewelddadige beelden. Juist jongere kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn.

Lees meer

Leeftijd 9

Pas vanaf hun 9e begrijpen kinderen beter of een film of serie echt is. Sommige beelden krijgen daarom het leeftijdsadvies 9 jaar. 

Lees meer

Leeftijd 12

Tussen de 10 en 12 jaar gaan kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Toch zijn deze kinderen nog makkelijker te beïnvloeden dan pubers. 

Lees meer

Leeftijd 14

Op deze leeftijd gebruiken kinderen film en televisie steeds vaker om ‘sociale’ lessen te leren, bijvoorbeeld over hoe je jezelf bent of hoe je het beste met anderen om kunt gaan. Daarom kan het kijken naar gevaarlijk gedrag op deze leeftijd problemen veroorzaken.

Lees meer

Leeftijd 16

Hoewel pubers van rond de 16 beter het verschil tussen goed en slecht begrijpen, betekent dat niet dat zij alle films en series zonder problemen kunnen volgen.

Lees meer

Leeftijd 18

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Lees meer

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Lees meer

Seks

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Selecteer een taal