Enge beelden kunnen verschillende effecten hebben op verschillende kijkers. De één vindt het leuk om lekker te griezelen, de ander vindt dat vreselijk. Leeftijd kan ook een rol spelen. Daarbij ligt het er aan hoe realistisch de beelden zijn, wat er precies te zien is en of personages zelf ook bang zijn.
Risico’s
Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Bang door je te verplaatsen in een ander
Het kan ook eng zijn om bange personages te zien. Als je je helemaal inleeft in een film of serie, ga je met de karakters meeleven. We noemen dit ook wel empathie. Je verplaatst je in een ander en kan de gevoelens van die persoon daardoor overnemen. Dus als een personage in een film – een mens, een dier, maar ook een fantasiewezen – pijn heeft of bang is, kan dat kinderen door hun empathie óók bang maken.

Hoe échter, hoe enger
Ook speelt het een rol hoe geloofwaardig en herkenbaar iets is: mensen worden banger van dingen die ‘in het echt’ ook zouden kunnen gebeuren. Bijvoorbeeld: enge scènes in een schoolgebouw of op het strand. En een moordenaar die op je buurman lijkt. Maar ook het nieuws kan hierdoor eng zijn.
Als iets duidelijk niet echt is of niet echt zou kunnen, is het makkelijker om er afstand van te nemen. Je wordt dan minder snel bang. Voor kleine kinderen, die het verschil tussen echt en nep nog niet goed begrijpen, is dat moelijker. Zij kunnen ook van duidelijk neppe dingen bang worden.
Producties met enge beelden
Verder lezen
Afbeeldingen: Header Finding Nemo (Pixar), screenshot Monsters Inc. (Pixar), screenshot The Conjuring (New Line Cinema)