Het zien van seks kan jongeren, die hun (seksuele) identiteit aan het ontwikkelen zijn, een verkeerd beeld geven van wat 'normaal' is. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe ver de actie gaat, en hoe vaak en duidelijk het in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Risico’s

Er is niet veel onderzoek gedaan naar het verband tussen het zien van seks en wat dat doet met kinderen en jongeren. Er is wel een sterk vermoeden dat er risico’s zijn. Op basis daarvan houdt Kijkwijzer rekening met de volgende schadelijke gevolgen:

Ze begrijpen het niet

Heel jonge kinderen kunnen beelden van seks verkeerd begrijpen. Omdat ze totaal geen ervaring hebben met seks, snappen ze misschien niet goed wat ze zien en denken ze bijvoorbeeld dat het iets gewelddadigs is. Daar kunnen ze dan bang van worden.

Voelt ongemakkelijk

Kinderen kunnen ook ongemakkelijk van worden van het zien van seks. Uit onderzoek met kinderen tussen de 8 en 12 jaar bleek dat zij zich niet prettig voelen bij het zien van seks en intiem gedrag tussen volwassenen. Ze zijn er nog niet aan toe.

Onrealistisch beeld van seks

Pubers zitten middenin hun seksuele ontwikkeling en zijn op zoek naar informatie over seks. Ze lopen daarbij het risico dat ze door de media een onrealistisch beeld krijgen van seks. Mensen zien er perfect uit, binnen een paar minuten is het voorbij en na een beetje aandringen geven vrouwen vanzelf toe. Jongeren kunnen die beelden als normaal gaan zien.

Bloot

Kijkwijzer ontvangt soms klachten over blote mensen die in beeld komen of er ‘gewaagd’ uitzien. Dit soort beelden leiden niet tot een Kijkwijzer waarschuwing voor seks, tenzij de beelden zijn bedoeld om op te winden. Er is géén bewijs dat het zien van blote lichamen – zonder seksuele context – schadelijk is voor kinderen.

Producties met seks

Sex Education: Season 1

Sex Education: Season 1

Serie (2019)

Sex Education: Season 1
FIFTY SHADES OF GREY

FIFTY SHADES OF GREY

Speelfilm (2015)

FIFTY SHADES OF GREY
After We Collided

After We Collided

Speelfilm (2020)

After We Collided
CALL ME BY YOUR NAME

CALL ME BY YOUR NAME

Speelfilm (2017)

CALL ME BY YOUR NAME

Verder lezen

Afbeeldingen: Header Fifty Shades of Grey (Focus Features), screenshot Sex Education (Netflix), afbeelding Gewoon Bloot (NPO).

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Leeftijd 6

Het leeftijdsadvies 6 jaar is ontwikkeld om jonge kinderen te beschermen tegen enge en gewelddadige beelden. Juist jongere kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn.

Lees meer

Leeftijd 9

Pas vanaf hun 9e begrijpen kinderen beter of een film of serie echt is. Sommige beelden krijgen daarom het leeftijdsadvies 9 jaar. 

Lees meer

Leeftijd 12

Tussen de 10 en 12 jaar gaan kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Toch zijn deze kinderen nog makkelijker te beïnvloeden dan pubers. 

Lees meer

Leeftijd 14

Op deze leeftijd gebruiken kinderen film en televisie steeds vaker om ‘sociale’ lessen te leren, bijvoorbeeld over hoe je jezelf bent of hoe je het beste met anderen om kunt gaan. Daarom kan het kijken naar gevaarlijk gedrag op deze leeftijd problemen veroorzaken.

Lees meer

Leeftijd 16

Hoewel pubers van rond de 16 beter het verschil tussen goed en slecht begrijpen, betekent dat niet dat zij alle films en series zonder problemen kunnen volgen.

Lees meer

Leeftijd 18

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Lees meer

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Lees meer

Seks

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Selecteer een taal