Kijkwijzer heeft een vragenlijst ontwikkeld waarmee aanbieders van films, series en programma's zelf hun producties kunnen beoordelen. Om dat te mogen doen, volgen medewerkers van deze organisaties eerst een training bij Kijkwijzer. Daarna zijn ze ‘codeur’ en mogen ze producties een leeftijdsadvies geven. Codeurs bekijken een film, serie of programma zorgvuldig, vervolgens vullen ze de vragenlijst in en daarna berekent een special programma welk Kijkwijzeradvies de productie krijgt.
De vragenlijst
De vragenlijst die de codeurs moeten invullen, is gemaakt door wetenschappers die gespecialiseerd zijn in kinderen en media. Zij hebben gebruik gemaakt van onderzoeken naar de effecten van audiovisuele producties op kinderen en jongeren. Daarnaast is er rekening gehouden met de wensen van ouders.
De vragenlijst gaat over geweld, angst, seks, discriminatie, grof taalgebruik en roken, alcohol en drugs. Aan deze onderwerpen worden leeftijden gekoppeld. Het hoogst scorende onderwerp qua leeftijd bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies. Dus als enge beelden leiden tot een 12 jaar advies, maar er ook geweld te zien is dat leidt tot 16 jaar, dan wordt krijgt de productie een leeftijdsadvies van 16 jaar voor geweld.
Maximaal 4 pictogrammen
Een productie kan op meerdere onderwerpen hoog scoren. Om het overzichtelijk te houden, bestaat een advies echter nooit uit meer dan 4 pictogrammen: het leeftijdsadvies + maximaal drie pictogrammen die de reden van het advies aangeven. De prioriteit ligt bij de pictogrammen voor geweld, angst en seks. Dat vinden ouders de belangrijkste onderwerpen om over geïnformeerd te worden.
Uitgebreide uitleg
Wanneer je een titel op onze website opzoekt, krijg je uitgebreide uitleg per inhoudspictogram te zien. In onderstaand voorbeeld is geweld het onderwerp met de hoogste score (16), waardoor de leeftijdsgrens uitkomt op 16 jaar. Voor grof taalgebruik wordt altijd gewaarschuwd, maar leidt niet tot een leeftijd op zichzelf.
