Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.
Risico’s
Kans op agressief gedrag
Als geweld realistisch en geloofwaardig in beeld komt, verhoogt dit de kans op agressief gedrag. Voor jonge kinderen kunnen dat ook gevechten tussen Pokémon of LEGO poppetjes zijn, omdat zij het verschil tussen écht en nep nog niet goed zien.

Ook blijkt uit onderzoek dat het aantrekkelijk wordt om geweld na te doen als een sympathiek personage (de ‘good guy’) het geweld gebruikt. Het maakt ook uit of het geweld wordt beloond. Als een personage wordt gestraft voor het gebruiken van geweld, wordt de kans op agressief gedrag weer kleiner.
Het maakt minder gevoelig
Als kinderen véél geweld zien in media, kunnen ze afstompen: ze worden minder gevoelig voor geweld en gaan er lichter over denken. Ook hier speelt de geloofwaardigheid van het geweld een rol: hoe realistischer, hoe schadelijker.
De kans op afstomping wordt verder bepaald door het zien van (veel) verwondingen en bloed. Hoe vaker je dat soort heftige beelden ziet, hoe minder gevoelig je wordt voor geweld.
Tot slot kunnen kijkers lichter gaan denken over geweld, als ze geweld zien dat ‘gerechtvaardigd’ is: geweld dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om onschuldige slachtoffers te redden, of om een ramp te voorkomen.

Hoe heftiger het geweld, hoe hoger de leeftijd
Er kunnen allerlei soorten geweld voorkomen in producties. Van slaan en schoppen tot schieten, martelen of seksueel geweld zoals een aanranding of verkrachting. De algemene regel is: hoe heftiger het geweld, hoe hoger de leeftijd.
Producties met geweld
Verder lezen
Afbeeldingen: Header John Wick (Lionsgate), screenshot The LEGO Batman Movie (Warner Bros.), screenshot The Shining (Warner Bros.)