Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken.

Risico’s

Nadoen of overnemen

Kinderen kunnen een voorbeeld nemen aan grof taalgebruik in de media, en het nadoen of overnemen. De kans hierop wordt groter als de taal wordt gebruikt door personages waar kinderen zich in herkennen, of die ze stoer vinden.

Geen leeftijdsadvies bij grof taalgebruik

In tegenstelling tot bijvoorbeeld geweld en angst leidt grof taalgebruik niet tot een bepaald leeftijdsadvies. Het overnemen van (scheld)woorden uit media is namelijk moeilijk te verbinden aan leeftijden: jonge kinderen doen het, maar ook oudere kinderen en tieners. Ook denken veel mensen verschillend over wat wel en niet door de beugel kan qua taal.

De waarschuwing voor grof taalgebruik kan daarom voorkomen bij álle films en programma’s, van leeftijdsadvies Alle Leeftijden tot en met 18 jaar.

Discriminerend of seksueel taalgebruik

Alleen als er discriminerend of seksueel taalgebruik wordt gebruikt, kan dat leiden tot een hogere Kijkwijzer leeftijd. In het geval van seksueel taalgebruik moeten er ook seksuele handelingen te zien zijn, voordat de productie een hoger leeftijdsadvies krijgt.

Producties met grof taalgebruik

New Kids Turbo

New Kids Turbo

Speelfilm (2010)

New Kids Turbo
Wolf Of Wallstreet, The

Wolf Of Wallstreet, The

Speelfilm (2013)

Wolf Of Wallstreet, The
Liefde Zonder Grenzen

Liefde Zonder Grenzen

Speelfilm (2021)

Liefde Zonder Grenzen
A Star is Born

A Star is Born

Speelfilm (2018)

A Star is Born

Afbeeldingen: Header New Kids Turbo (Benelux Film Distributors), screenshot Wolf of Wall Street (Paramount Pictures)

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Leeftijd 6

Het leeftijdsadvies 6 jaar is ontwikkeld om jonge kinderen te beschermen tegen enge en gewelddadige beelden. Juist jongere kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn.

Lees meer

Leeftijd 9

Pas vanaf hun 9e begrijpen kinderen beter of een film of serie echt is. Sommige beelden krijgen daarom het leeftijdsadvies 9 jaar. 

Lees meer

Leeftijd 12

Tussen de 10 en 12 jaar gaan kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Toch zijn deze kinderen nog makkelijker te beïnvloeden dan pubers. 

Lees meer

Leeftijd 14

Op deze leeftijd gebruiken kinderen film en televisie steeds vaker om ‘sociale’ lessen te leren, bijvoorbeeld over hoe je jezelf bent of hoe je het beste met anderen om kunt gaan. Daarom kan het kijken naar gevaarlijk gedrag op deze leeftijd problemen veroorzaken.

Lees meer

Leeftijd 16

Hoewel pubers van rond de 16 beter het verschil tussen goed en slecht begrijpen, betekent dat niet dat zij alle films en series zonder problemen kunnen volgen.

Lees meer

Leeftijd 18

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Lees meer

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Lees meer

Seks

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Selecteer een taal