Roken

Roken is schadelijk, maar maakte nog geen deel uit van de Kijkwijzercategorieën. Daar komt nu verandering in.

De maatschappelijke kijk op roken is de voorbije decennia erg veranderd. Vroeger werd gerookt op de werkplek, in scholen en aula's, op treinen, in cafés en restaurants en tijdens televisie-uitzendingen. Sigarettenautomaten waren wijdverspreid, reclameboodschappen voor roken kleurden het straatbeeld en het medialandschap. Dit beeld komt soms ook terug in films die die historische realiteit schetsen.

Inmiddels is het besef overal doorgedrongen dat roken niet alleen erg verslavend is, maar ook erg schadelijk voor de gezondheid. Roken mag daardoor niet langer aangemoedigd worden in reclame en is intussen op de meeste openbare plaatsen verboden. Omdat het overduidelijk is dat roken schadelijk is, is het logisch dat ook Kijkwijzer waarschuwt voor de aanwezigheid ervan in films. Films waarin roken als normaal, positief, aangenaam of glamoureus wordt gepresenteerd, krijgen voortaan binnen Kijkwijzer een spuit-pictogram. Het pictogram van de spuit waarschuwde al voor alcohol- en drugmisbruik; nu wordt tabak aan deze categorie toegevoegd.

Recente nieuwsberichten

Cinema Belgica biedt inzicht in geschiedenis van Belgische filmclassificaties

Het Cinema Belgica onderzoeksplatform herbergt een databank met meer dan 10.000 oude Belgische filmclassificaties. Voor iedereen die deze classificaties wil onderzoeken is de databank een interessante bron van informatie.

Lees verder

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Leeftijd 6

Het leeftijdsadvies 6 jaar is ontwikkeld om jonge kinderen te beschermen tegen enge en gewelddadige beelden. Juist jongere kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn.

Lees meer

Leeftijd 9

Pas vanaf hun 9e begrijpen kinderen beter of een film of serie echt is. Sommige beelden krijgen daarom het leeftijdsadvies 9 jaar. 

Lees meer

Leeftijd 12

Tussen de 10 en 12 jaar gaan kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Toch zijn deze kinderen nog makkelijker te beïnvloeden dan pubers. 

Lees meer

Leeftijd 14

Op deze leeftijd gebruiken kinderen film en televisie steeds vaker om ‘sociale’ lessen te leren, bijvoorbeeld over hoe je jezelf bent of hoe je het beste met anderen om kunt gaan. Daarom kan het kijken naar gevaarlijk gedrag op deze leeftijd problemen veroorzaken.

Lees meer

Leeftijd 16

Hoewel pubers van rond de 16 beter het verschil tussen goed en slecht begrijpen, betekent dat niet dat zij alle films en series zonder problemen kunnen volgen.

Lees meer

Leeftijd 18

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Lees meer

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Lees meer

Seks

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Selecteer een taal