Serie

Sex Education: Season 1

2019

Zijn moeder is therapeute, dus de onzekere Otis heeft alle antwoorden als het om seks gaat. De rebelse Maeve stelt voor een sekstherapiepraktijk op school te openen.

Seizoen 1 van Sex Education bevat zeer bange mensen. Het inleven en meeleven met personages die iets engs of vreselijks doorstaan kan kinderen bang maken.  De productie bevat ook lijdende mensen of dieren. Het inleven en meeleven met (hoofd)personages of dieren die iets engs of vreselijks doorstaan kan kinderen bang maken.
De productie bevat seksuele handelingen. Deze handelingen komen vaak in de productie voor en zijn enkele keren expliciet of langdurig in beeld gebracht. Als ze er nog niet aan toe zijn, kunnen jonge kinderen ongemakkelijk worden bij het zien van dit soort beelden. Er komt ook seksueel taalgebruik voor. Dit kunnen woordgrappen, seksuele toespelingen of expliciete bewoordingen zijn.
De serie bevat grof taalgebruik. Dit kunnen grove woorden zijn, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.
De productie bevat harddrugsgebruik of overmatig gebruik van softdrugs en/of alcohol. Het zien van dergelijke beelden kan ertoe leiden dat kinderen overmatig drugs- of alcoholgebruik als gewoon gaan zien of als nastrevenswaardig.

Wat zit er nog meer in?
- Fysiek geweld
- (Be)dreiging met geweld
- Verwondingen
- Griezeleffecten
- Discriminerende of seksistische uitingen, maar deze worden expliciet afgeraden

Gerelateerde producties

Sex Education: Season 2

Sex Education: Season 2

Serie (2020)

Sex Education: Season 2
Sex Education: Season 3

Sex Education: Season 3

Serie (2021)

Sex Education: Season 3
Sex Education: Season 4

Sex Education: Season 4

Serie (2023)

Sex Education: Season 4

Sex Education: Season 1

Zijn moeder is therapeute, dus de onzekere Otis heeft alle antwoorden als het om seks gaat. De rebelse Maeve stelt voor een sekstherapiepraktijk op school te openen.

Productiejaar 2019 Organisatie Netflix

Leeftijd 12

Tussen de 10 en 12 jaar gaan kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Toch zijn deze kinderen nog makkelijker te beïnvloeden dan pubers. 

Lees meer

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Lees meer

Seks

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Selecteer een taal