Vanaf 8 januari 2020 neemt België afscheid van de KT en KNT labels voor films die in de bioscoop verschijnen. In de plaats komt Kijkwijzer, een classificatiesysteem met een leeftijds- en inhoudsadvies. ALL OF US van Willem Wallyn en ADORATION van Fabrice Du Welz zijn de eerste Belgische films die de Kijkwijzerpictogrammen toebedeeld kregen.  

 

Vanaf 8 januari krijgen films vertoond in de Belgische bioscopen een Kijkwijzerclassificatie. Bij iedere film zal een pictogram vermeld worden die de aangewezen minimumleeftijd aanduidt (Alle Leeftijden, vanaf 6 jaar, vanaf 9 jaar, vanaf 12 jaar, vanaf 14 jaar, vanaf 16 jaar en vanaf 18 jaar) en enkele inhoudspictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik. De films All of us en Adoration zijn de eerste Belgische films die gecodeerd werden volgens het classificatiesysteem Kijkwijzer.

 

All Of Us 

All of us vertelt het tragikomische verhaal van huisvrouw Cathy, die nog maar enkele maanden te leven heeft. Ze komt terecht in een zelfhulpgroep van terminaal zieke patiënten, geleid door therapeute Els die zelf in volle midlifecrisis zit. Cathy beslist om haar familie niet in te lichten over haar toestand, maar ze heeft een plan. Samen met de andere leden van de praatgroep begint ze haar toekomstplannen en die van haar medepatiënten vorm te geven.

In de zalen vanaf 8 Januari.

De geadviseerde leeftijd voor All of Us is 12+, omdat er elementen van angst, geweld en seks in de film voorkomen die mogelijks schadelijk kunnen zijn voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voor grof taalgebruik wordt altijd gewaarschuwd wanneer dit voorkomt in een film, maar deze categorie wordt niet specifiek gelinkt aan een bepaalde leeftijd.

 

Adoration

Adoration vertelt het verhaal van Paul, een 14-jarige dromer. Zijn moeder is werkvrouw in een psychiatrisch ziekenhuis. Zijn vader is lang geleden uit hun leven verdwenen. Tijdens de zomervakantie wordt een nieuwe patiënte opgenomen, Gloria, een schizofreen tienermeisje. Paul wordt halsoverkop verliefd op haar en samen lopen ze weg van de wereld van de volwassenen...

In de zalen vanaf 15 Januari.

Adoration kreeg het Kijkwijzeradvies 9+, omwille van angst.

Angst is het thema dat het hoogste leeftijdsresultaat krijgt (9), waardoor de leeftijdsgrens uitkomt op 9 jaar.