Een jaar geleden ging Kijkwijzer van start in de Belgische bioscopen. Sinds 8 januari 2020 krijgt elke film er een eigen leeftijdsclassificatie, gevolgd door pictogrammen over de inhoud. Op die manier is het publiek beter geïnformeerd over mogelijk schadelijke inhouden voor jongere kijkers.

Het was een woelig jaar voor de bioscoopfilm: door de pandemie bleven de zalen een groot deel van het jaar gesloten en zelfs wanneer de bioscopen publiek mochten ontvangen, waren ze onderworpen aan strikte maatregelen en bleken volle bioscoopzalen uitgesloten.

Ondanks de bijzondere omstandigheden, werden in 2020 heel wat films geclassificeerd binnen het Kijkwijzersysteem. In 2020 kregen in totaal 179 producties een classificatie. Het gaat om 127 speelfilms, 19 documentaires, 18 kortfilms, 8 animatiefilms en 7 trailers.

Van deze producties kregen 65 films een classificatie “alle leeftijden”. Slechts 1 film kreeg de hoogste classificatie van 18 jaar toegewezen. Voor de overige leeftijdscategorieën was de verdeling als volgt:

-6 jaar: 23 films

-9 jaar: 15 films

-12 jaar: 55 films

-14 jaar: 3 films

-16 jaar: 17 films

Elk van deze geclassificeerde films is terug te vinden in onze databank.

Kijkwijzer kijkt samen met de Belgische filmliefhebbers hoopvol het nieuwe jaar tegemoet en hoopt kijkers in 2021 opnieuw te kunnen bijstaan bij hun selectie, om op die manier voor aangename bioscoopervaringen te zorgen.